Vi tillverkar choklad på riktigt, från böna till kaka.
Vår handgjorda bean-to-bar choklad Vintage Plantations tillverkas i
Umeå, av ekologisk kakao och rårörsocker. Vi smaksätter med norrländska
bär och läkeväxter som torkats och malts lokalt.
Vi skalar, rostar och stenmaler kakaobönor i en skonsam process för att
bevara kakaons fibrer, antioxidanter och unika smak. Därför har
chokladen en rustik struktur.
Kakaobönorna direktimporterar vi från Sydamerika.
Odlarna får utbildning och rättvist betalt. Redan 2008 påbörjade vi vårt
arbete med att stärka odlarna för att utveckla hög kvalitet på kakaon.
Detta kvalitetsarbete ger dem både kunskap för livet och säkrar rättvisa
inkomster för kommande generationer.
Jag “ChokladJenny”, var endast 14 år gammal när jag började besöka
chokladfabriker i Europa. Den första i norra England där jag upptäckte
en av chokladindustrins väl dolda hemligheter. De flesta
”chokladfabriker” framställer inte egen choklad! De köper in färdig
massproducerad choklad och smälter bara om. Eller köper in halvfabrikat.
Min uppmaning till dig är därför: Fråga alltid en chokladfabrik var de
processar sina kakaobönor, för att veta skillnaden mellan bean to
bar-tillverkning och ”remelters”. Fråga om någon annan part gör delar av
processen åt det chokladmärke du håller i din hand.
2008 startade jag mitt första chokladföretag och utvecklingsprojekt med
kakaoodlare i Ecuador och Peru.
2012 startades min allra viktigaste kakaoresa. Att tillsammans med
urinvånarna påbörja ett projekt för att bevara gamla, ursprungliga
kakaosorter. Idag delar chokladindustrin ut snabbväxande kloner till
kakaoodlare, helt gratis, för att byta ut gamla träd mot mer effektiva.
Smak, kvalitet, tradition och biologisk mångfald påverkas negativt. Låt
oss bevara Ecuadors ursprung och istället låta odlarna få betalt efter
kvalitet, inte kvantitet.
2013 grundade jag Norrlands första och hittills enda chokladfabrik,
tillsammans med Lars och Pierrick. Märket heter Vintage Plantations.
Mitt andra märke heter Nordic Chocolate där fokus ligger på de svenska
bär och växter vi smaksätter chokladen med.
Följ oss på instagram v.plantations.eu för att se allt spännande vi har
på gång.